Mergând pe stradă în această dimineaţă, involuntar, îmi atrag atenția panourile publicitare care împânzesc oraşul.
Îmi amintesc de Daniel Caneman care spunea în una din cărțile sale că există 2 tipuri de gândire:
– Gândirea operativă, altfel spus cea intuitivă, spontană.
Informația transmisă clar, simplu și accesibil este acceptată fără filtru de gândire operativă. (Înțeles din juma’ de cuvânt.)
– Gândirea lentă, cea conștientă.
Una din funcțiile principale ale gândirii conștiente este de a urmări și a controla ideile generate în procesul de gândire intuitivă (operativă).  Atunci când citiți un text cu un font incomod și cuvinte neclare, se conectează anume acest regim de gândire, care începe a verifica informația și a pune la îndoială veridicitatea acesteia.
Ce legătură are asta cu panourile publicitare pe care le-am văzut dimineața sau alte materiale promoționale create de diverse companii?
Trăim într-o eră a spamului informațional, iar atunci când mergi pe stradă deseori reușești să prinzi doar primele 2-3 cuvinte de pe un bilboard și dacă acele câteva cuvinte sunt din seria…

Trăiește-ți visul…
Simte prospețimea…
Fericirea e aproape…

…atunci, cel mai probabil, bilboard-ul nu și-a atins scopul, pentru că ţelul plasării sale e să transmită un mesaj clar, despre un produs sau un serviciu anumit și unde am putea afla mai multe detalii despre acesta.

Ceea ce spun mai sus nu exclude necesitatea prezenței panourilor pentru PR și formarea brandingului (Just Do It – Nike, sau imaginea logo-ului companiei), dar companiile mici și startup-urile unde fiecare leu contează, ar fi bine să țină cont de acest aspect și să scrie exact ce serviciu sau produs oferă și unde poate fi el găsit.
De exemplu, avem o companie ce comercializează șemineuri. Care din aceste anunțuri vă vor transmite mai clar ce și cum, acceptând că pe ambele sunt plasate aceeași imagine cu produsul dat?
Varianta 1: Simte caldură calitații germane! Contacte: (022)00-00-00
Varianta 2: Vânzarea șemineurilor cu livrare gratuită!
Sună acum: (022)00-00-00
În concluzie, mesajul de pe materialele informative trebuie să comunice cu gândirea operativă a potențialului client, astfel încât, în cele câteva secunde de interacțiune, la mintea omului să ajungă mesajul dorit fără să-şi complice viața și așa “nu ușoară” în războiul pentru captarea atenției lui, unde inamici mai sunt alte câteva mii de bilboarduri.