Tot mai des aud întrebarea: în ce e mai bine să investesc acum – într-un director pe marketing sau în unul pe vânzări? Care e mai important în companie? Cine va aduce bani?
Dacă apelăm la ce ne spune practica, atunci în companie, și fără acești directori, vânzătorii și cei din departamentul de marketing duc o luptă continuă. Cu siguranță ați auzit cel puțin o dată vânzători învinuind departamentul de marketing că nu asigură compania cu materiale calitative sau o imagine suficient de bună. Şi viceversa – marketologi plângându-se pe vânzători că nu pot convinge potențialii clienți care, iată-iată, au fost aduși până la ușa companiei sau la telefonul acesteia.
Această luptă permanentă nu se va termina decât în momentul în care capul acestor două departamente va fi aceeași persoană.
Doar câteva argumente în favoarea acestei practici:

  1. Nimeni nu dă vina pe nimeni.
  2. Planul de vânzări este elaborat de aceeași persoană care va răspunde și pentru rezultate.
  3. Responsabilitatea de bază a oricărui director de departament, dacă e să vorbim foarte detașat, este să asigure procesul de lucru a angajaților săi. Altfel spus – să nu-i încurce în buna desfășurare a activității, oferindu-le cele necesare.
  4. Vânzările depind direct de promovare și imagine, iar marketingul fără vânzări nu are sens.
  5. Un expert bun costă mai puțin decât doi care se consideră buni.
  6. Pâlnia de vânzări a companiei, de sus până jos, la toate nivelele, este monitorizată de același om.

În concluzie, e necesar să înţelegeți mai întâi care e scopul companiei, ce și cui vindeți, care e modalitatea de promovare și vânzare, ca ulterior să știti exact ce așteptări să aveți de la acel director al departamentului de marketing și vânzări – unicul responsabil atât de planificare și “ambalajul cu băntuc” al firmei, cât şi de rezultatele acestora.