Ați convins clientul și el a procurat produsul sau serviciul vostru, dar ce se-ntâmplă mai departe?
Cum loializați acest client? Cum faceți ca el să se întoarcă?
Unul dintre instrumentele utilizate pe larg de companii pentru a-şi menține clienții este cardul de loializare. Acestea pot fi de câteva tipuri:
Primul tip se referă la cardurile ce oferă reduceri instant la achiziționarea produsului sau serviciului. Sunt și ele diferite. Cele care „taie” din toată suma și cele care oferă reducere la anumite grupe de produse/servicii și/sau în anumite zile.
Foarte important în cazul cardurilor de reducere să ţineţi cont de faptul că cele de 3% nu mai funcționează ca pe timpuri, respectiv nu merită să cheltuiți bugete pe ele. Piaţa cere deja cel puțin 5%.
Cel de al doilea tip sunt cardurile de acumulare a punctelor (bonusurilor), cele pe care la fiecare cumpărătură se acumulează fie puncte, fie bonusuri. Acestea ulterior pot fi utilizate ca bani-valută pentru achitarea mesei în restaurant, de exemplu. Altă variantă ar fi acumularea acestor puncte și schimbarea lor pe diverse cadouri, ce sunt prestabilite în regulamentul cardului.
Pentru cei care folosesc acest sistem de loializare, recomand să nu limiteze clienții să-și poată ridica cadourile o dată pe an, ci de fiecare dată când ating suma minimă de bonusuri.
Cardurile de membru sunt cel de-al treilea tip şi cele mai des uitilizate în cluburi de interese, sportive şi altele.
Al patrulea tip de card sunt cele preplătite – tot ele pot fi și de reducere și de acumulare a punctelor, însă mai au opțiunea de a depune bani în numerar pe ele și atunci reducerea oferită este mult mai mare, la fel ca și lista de beneficii în acest caz.
În concluzie, legitate unică nu există. În diferite nișe de business, sistemele de loializare diferă exact așa cum și eficiența lor e diferită.
Câteva greșeli pe care le fac companiile atunci când implementează un sistem de loializare:
– Lipsa unui regulament clar de oferire a cardurilor;
– Oferirea cardului de loialitate după acumularea cecurilor în valoare de 5000 lei sau a 10 cecuri și prezentarea lor. Motivați clientul prin a-i oferi cardul, ca el literalmente să vină la voi, dar nu prin a-i pune obstacole pentru a obține acest card;
– Oferirea cardului de loialitate doar la deschiderea magazinului.
Și dacă nu era în țară?
Și dacă nu știa de deschidere?
Și dacă era la serviciu?
Și dacă….?
Și dacă….?
Și dacă….?
Cardul nu este un cadou, este un instrument de loializare. Respectiv și procesul de oferire trebuie să fie unul continuu.
– Oferirea cardului de loialitate fără colectarea datelor despre beneficiar;
– Neutilizarea datelor despre beneficiari pentru a-i informa despre noile promoții, colecții ș.a.
Orice intrument de loializare este bun dacă este utilizat corect şi la timpul potrivit.