Azi este ziua mea de naștere. La mulți ani mie!

Când m-am trezit azi dimineața, senzația era aceeași…împlinesc iar 18 (ok, nu exagerăm – 21) de ani.
Am întors capul în stânga și l-am văzut pe Bogdan(oii, eu am soț) și apoi am auzit-o pe Alexandra strigând “Mama” în odaia de alături…(opa, și copil avem!))
Apoi, logica, pașaportul și experiența din acești ani vorbesc despre un alt număr. 33.
Mult sau puțin, nu știu…cert e că întotdeauna am știut că după 30 de ani viața abia începe.
Nu este un citat siropos din filme, este ceva ce poate fi confirmat de cam 9 din 10 femei de această vârstă. Ai o familie pe care o adori, ai o carieră în care te regăsești sau nu te regăsești și te aventuriezi în cu totul altceva, ai înțelepciunea pe care nu o aveai acum câțiva ani în urmă și frumusețea care, pe bune, e ca vinul – devine mai bună pe zi ce trece, tare modest spus.
Și ai deja o colecție de lecții de viață care te ghidează în tot ceea ce faci cum să faci sau cum să nu faci :)… Lucrând în marketing de ani buni, am reușit să fac colecția mea proprie de lecții de viață luate exact din ceea ce fac zilnic și azi am simțit că vreau să fac share cu voi.
Să-i dăm drumul!

1. Fă ceea ce îți place! Fără compromisuri, fără resemnări! Nu îmi închipui să am un job care nu e pentru mine, doar de dragul unui salariu acceptabil. Când faci ce îți place, fie că e vorba de o campanie de marketing, o profesie, un hobby și orice altceva, vei obține lucruri mărețe!

2. Începe cu o idee mică, acomodează-te cu ea, dezvolt-o și crește ceva măreț din ea. Loialitatea și loializarea sunt 2 cuvinte cheie, ce merită să facă parte din viața ta.

3. Evită aroganța, narcisismul și alte manifestări ale complexelor de superioritate. Sunt destui cei care o fac și fără noi. Fii drăguț de fiecare dată, când ai ocazia. Zâmbește, emană pozitivism și tratează totul cu simțul umorului.

4. Acționează! Ori de câte ori ai o idee bună – implementeaz-o. Niciodată nu știi unde este ascuns acel – O, asta e!

5. Acceptă oamenii din jur așa cum sunt ei și nu încerca să îi schimbi. Ei, și desigur, nu te supăra dacă alții încearcă s-o facă cu tine, dar nici nu te lăsa schimbat, decât dacă e spre binele tău.

6. Nimeni nu e obligat să facă ceva pentru tine, precum nici tu nu ești obligat să faci ceva contra voinței tale. Un refuz spus delicat la momentul potrivit te poate scăpa de multe sentimente mai puțin plăcute pe viitor.

7. Exclude cuvintele „pe nedreptate” din vocabular. Nimic nu se întâmplă „pe nedreptate”, decât dacă tu încurajezi această idee.

8. Evită să iei decizii definitive bazate pe circumstanțe temporare. Circumstanțele vin și pleacă, deciziile rămân.

9. Emoțiile sunt bune, dar nu atunci când decizi asupra unei strategii de viitor. Fii prieten cu logica.

10. Înconjoară-te cu oameni care sunt mai puternici și mai avansați în anumite domenii decât tine. Fraza ceea care spune că suntem media a 5 oameni cu care comunicăm cel mai des e mega-adevărată!

11. Înainte să acționezi, ia în considerare toate scenariile posibile. O campanie de marketing poate ieși așa cum vrei tu sau… altfel. O acțiune pe care o faci poate avea cel puțin 2-3 urmări alternative. Tare îmi place ideea de „plan de rezervă” – să fii pregătit pentru orice și să ai soluții gândite pentru fiecare scenariu posibil.

12. Evită implicarea în „războaie” care nu sunt ale tale. Desigur, în marketing există strategia de a crea conflicte și a ataca pe un rival, doar de dragul PR-ului. Personal optez pentru umor, pozitivism și, dacă trebuie, indiferență. Viața e frumoasă – de ce să o complici cu conflicte non-necesare?

13. Tot ce faci are consecințe. Totul absolut.

14. Cea mai valoroasă resursă pe care o ai este Timpul – folosește-o corect. Știi vorba ceea – Stop and smell the roses. Uneori, odihna este cea mai bună investiție pe care o putem face.

15. Setează-ți așteptările în dependență de resursele de care dispui. Vrei 1.000.000 Euro pe lună profit după o campanie publicitară. Ok, dar ce resurse ai investit în campanie ca să justifici aceste așteptări? Vrei soțul să te trateze ca pe o Regina. Ok, dar tu îl tratezi ca pe un Rege? Ai înțeles ideea, da?

16. Dar, mai bine, nu avea așteptări și nu vei avea, astfel, nici dezamăgiri.

17. Stabilește scopuri mici pe termen scurt și scopuri mari – pe termen lung. Scopurile sunt tare faine – ele dau sens și motivație pentru tot ce faci în fiecare zi și cel mai important…savurează procesul fii acolo cu creier, trup și suflet.

18. Nu crede tot ce auzi.  Trebuie explicații aici? Cred că nu.

19. Distrează-te și savurează orice moment – inclusiv când lucrezi. Când o strategie de marketing e creată cu dăruire, umor dozat, într-o atmosferă frumoasă, asta se simte. Asta atrage trafic. Se aplică fiecărei acțiuni pe care o faci. Fără excepții.

20. Investește în colaborări și relații de termen lung. Crearea unei relații cu publicul țintă, loializarea clienților, crearea unui brand recognoscibil peste ani, investirea de timp și efort în relații care merită – asta e ceea ce contează.

21. Împarte cunoștințele tale cu cei din jur. Nu fi zgârcit – cineva cândva a avut răbdare cu tine și te-a învățat ceea ce știi azi.

22. Planifică, dar nu uita de spontaneitate. Pentru că spontaneitatea „rupe” (a se citi – aduce farmec în viețile noastre).

23. Tratează pe cei din jur (familie, prieteni, clienți, parteneri, etc) așa cum ți-ar plăcea ție să fii tratat. Pentru că… evident, da?

24. Păstrează legătura cu cei din jur (inclusiv publicul tău țintă) prin orice metodă posibilă. Avem atâtea platforme de comunicare accesibile azi – valorifică-le pe toate! Doar lenea poate explica lipsa de comunicare.

25. Experimentează și încearcă mereu lucruri noi. Marketing, rutina zilnică, carieră – inovațiile și experimentele își au locul peste tot!

26. Fii la curent cu ceea ce este în trend și adoptă trendurile care ți se potrivesc, chiar dacă există riscul să înțelegi că…mmm, probabil nu mă reprezintă. Dar ai încercat și atunci o spui din putere 😉

27. Spune adevărul mereu. O spun pe un ton mai serios, dar chiar nu văd rostul minciunilor, nici în marketing, nici în viața de zi cu zi.

28. Dacă ai greșit, recunoaște și mergi mai departe. A greși e omenește. Admitem, zâmbim și întoarcem fila.

29. Dacă nu ai reușit din prima, ridică-te și încearcă din nou. Toooți am căzut la un moment dat. Branduri mari au suferit pierderi de milioane. Oameni vestiți au fost la pământ. Dar asta este ceea ce ne face mai puternici. Deci – doar înainte!

30. Ajută-i pe cei din jur. Și vei fi și tu ajutat, când vei avea nevoie. Legea bumerangului a intrat în vigoare demult, pe termen lung…oi nu, veșnic.

31. Găsește mentori buni și învață de la ei. Dacă ai un brand pe care îl admiri – studiază-i strategia de marketing (un gând bun către Steve Jobs și tot ce înseamnă promovare în stilul lui Apple). Dacă este un om pe care-l admiri – apropie-te de el, recunoaște-i meritele și convinge-l să te ghideze.

32. Fă caritate – asta e unul dintre foarte puținele lucruri pe care le au în comun toate religiile lumii, curentele de business și chiar și marketingul. Caritatea are multe sensuri. Alege-l pe cel care îți e cel mai aproape.

33. Cheltuie banii câștigați și creează amintiri și experiențe frumoase. Revenim la Apple. Marketingul lor se bazează pe crearea de experiențe de neuitat și imortalizarea lor. Viața e exact la fel. Trăiește viața la maxim și fă din ea un șir lung de memorii fenomenale!

 Acum, că am notat aceste lecții alb pe negru, îmi dau seama că am învățat din marketing mai multe lecții de viață decât numărul de ani pe care îl am. Dar, le lăsăm pe altă dată. Sunt lecții care țin doar de mine și nu sunt nicidecum „doamna profesoară” ca să predau aici ceva unanim aplicabil.

Sunt Olga, am 33 de ani și sunt o femeie împlinită, cu multe planuri de viață și multă dragoste pentru tot ce fac.
Închinați un pahar de ceva pentru mine azi, iar eu voi închina unul pentru voi! Hai noroc!